Prethodni članak
Sljedeći članak

POTRESNA ISPOVIJEST U SABORU: Zastupnica Antolić Vupora: Doživjela sam pokušaj silovanja

Saborska zastupnica iz Varaždina o svojem je bolnom iskustvo nenajavljeno progovorila danas tijekom presice u Saboru


Saborska zastupnica iz Varaždina, Barbara Vupora Antolić (SDP), u četvrtak je u Saboru tijekom stranačke konferencije za novinare o nasilju nad ženama nenajavjeno iznijela svoju tragično životno iskustvo.

"I ja sam sama doživjela pokušaj silovanja i znam kakva je to trauma. Bila sam još studentica i na putu u bolnicu u kolima hitne pomoći pokušao me silovati vozač hitne. Šutjela sam o tome više od 30 godina, nisam to nikome rekla, ni svojim kćerima. Ali mislim da je sad došlo vrijeme da o tome progovorim", rekla je Antolić Vupora.

Saborska zastupnica istaknula je kako je ona hrabra žena i nije se bojala prijaviti nasilnika, ali jednostavno to nije bila spremna napraviti do danas.

"To je moja poruka ženama i društvu : Žrtva nije dužna prijaviti nasilje onda kad se ono dogodi, nego onda kad je spremna govoriti o tome. Žene, prijavite nasilnike, nemojte šutjeti o tome", rekla je zastupnica

Jedna od 10 žena doživjela je neki oblik seksualnog nasilja od svoje 15. godine, a jedna od 20 bila je žrtva silovanja. 22 % žena doživjelo je tjelesno i/ili seksualno nasilje od svojeg sadašnjeg ili prijašnjeg partnera, a nešto više od jedne od 10 žena navodi da su doživjele neki oblik seksualnog nasilja od odrasle osobe prije navršenih 15 godina života. Samo 14 % žena policiji je prijavilo svoj najozbiljniji slučaj nasilja od intimnog partnera, a 13 % prijavilo je svoj najozbiljniji slučaj nasilja koje je počinila osoba koja nije njihov partner, istaknula je na presici Antolić - Vupora.

Barbara Antolić Vupora inače je kandidatkinja za županicu Varaždinske županije na lokalnim izborima u svibnju.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook